Cautare Rapida
Sunt
Caut
intre si ani
din orasul
Numai cu fotografie
Intra in cont
Utilizator
Parola
Tonele de carne contaminate cu dioxine vor fi retrase de pe piata
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) , Radu Roatis a anuntat ca 99,6 tone din carnea de porc din Irlanda, contaminata cu dioxina, sunt înca pe piata româneasca.

Pâna acum, autoritatea a reusit sa puna sub sechestru 34 de tone de carne, însa, dimineata, conform unei notificari de la Comisia Europeana, au fost anuntate înca 20 de tone intrate în România prin Italia.

Cele 99,6 tone de carne de porc au fost procesate prin unitati mari de procesare si au intrat în magazine, nestiindu-se exact cantitatea comercializata pe piata.

''Nu se poate face înca o estimare a cât s-a vândut dar noi am dat alerta ca toate produsele sa fie retrase de pe piata'' a mai precizat Roatis.

Pâna în prezent au fost efectuate 2.948 de controale în România pentru a se identifica carnea de porc din Irlanda contaminata cu dioxina, dintre care 38 s-au efectuat în unitati de transare si procesare, 220 în depozite frigorifice, iar restul de 2.960 de controale au fost efectuate în depozite de vânzare cu amanuntul.

Radu Roatis a tinut sa precizeze ca toata carnea de porc din Irlanda, produsa în perioada 1 septembrie-6 decembrie, precum si produsele care contin peste 20% carne si grasime de porc din Irlanda, vor fi retrase de pe piata si distruse în conditii de siguranta.

"În sedinta prelungita de ieri, în baza unui schimb de opinii si în temeiul informarii de catre European Food Safety Authority (EFSA),  adica Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor si în baza informatiilor oferite de Irlanda s-a stabilit redactarea unui material care a fost transmis de catre Comisia Europena la nivelul tuturor statelor membre si el face referire la urmatoarele lucruri: carnea de porc din Irlanda produsa din data de 1 septembrie pâna la data de 6 decembrie va trebui retrasa de pe piata si distrusa în conditii de siguranta. De asemenea, produsele alimentare compuse cum ar fi pizza, sandwichuri, sosurile din carne ca si produsele din carne care contin carne de porc si grasimi provenite din Irlanda într-un procent total de pâna la 20% pot fi excluse de la retragerea de pe piata. Atât produsele compuse cât si produsele din carne care contin carne de porc si grasime din Irlanda într-un procent total mai mare de 20% trebuie retrase de pe piata si sechestrate", a declarat Radu Roatis.

 În ceea ce priveste produsele din carne de vita, autoritatile din Irlanda si Marea Britanie, pentru Irlanda de Nord, vor furniza informatii suplimentare prin sistemul rapid de alerta referitoare la o eventuala posibila contaminare.

Reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au anuntat miercuri ca peste 130 tone de carne de porc contaminata cu dioxina au intrat în România în ultimile trei luni.
SURSA: AMOS News